5 vragen aan Lisette de Zoete


Lisette_nieuwsbrief
Lisette Zoete is de ontwerper van onze Bont voor Dieren hoodie die sinds een week via onze webwinkel te koop is. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig naar deze creatieveling en hebben een kort interview met haar gehouden.

 

1) Hoe ben je te werk gegaan bij het maken van de hoodie voor Bont voor Dieren?

Ik heb een enorme liefde voor handschrift en werk veel met typografie. Samen met Bont voor Dieren heb ik zinnen en woorden verzonnen die sterk en sprekend zijn voor op een hoodie. Deze heb ik vervolgens uitgeschreven in mijn studio, daarna ingescand in de computer en tot illustratie gemaakt.

 

2) Je bent fotograaf en designer. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Bont voor Dieren?

Als kind begreep ik al nooit iets van onrecht en dierenmishandeling. En dus ook niet van bont. Ik had al heel jong kaarten met zeehondjes waarop stond  ‘Laat ze leven!’  in mijn kamer hangen. Deze interesse is nooit minder geworden.
Daarom draag ik vanuit mijn expertise graag een steentje bij aan een diervriendelijker wereld. Ik vind het namelijk verbazingwekkend dat er nog steeds mensen zijn die zo onbewust leven, en het lijkt steeds erger te worden wat betreft die gruwelijke bontkragen. Het is een fijne gedachte dat ik met mijn werk wat mensen bewust kan maken van dit leed.

kat Lisette

 

3) Heb je te maken gehad met bont in je werk als fotograaf/designer? Zo ja, hoe ging je daarmee om?

Nee, gelukkig niet. Mocht dat wel gebeuren stem ik daar niet mee in. ‘Het enige bont wat te pas is gekomen tijdens mijn werkproces, is mijn poes Kashka, die regelmatig over mijn werk heen loopt.

 

4) Welke bontvrij-campagne of actie zou jij bedenken?

Het valt mij op dat alles tegenwoordig een ‘gezichtje’ krijgt om mensen aan te spreken. Aardbeien en bananen lachen je toe op flesjes frisdrank, vertellen je dat ze zo gezond zijn. Vervolgens verkondigt het ‘gezichtje’ ook nog dat het wel in de prullenbak gegooid moet worden. Het toppunt is toch wel snoep in de vorm van lachende biggetjes, terwijl er gelatine van varkens in verwerkt zit.
Alles wat direct van dieren komt, zoals bont en vlees, heeft daarentegen geen gezicht. Want zodra iets een gezicht heeft ontstaat er een emotionele band. Dat neem ik dan als uitgangspunt om te laten zien dat bont de vacht van een prachtig en onschuldig dier was. Dus dan krijg je een bontkraag met een gezicht van bijvoorbeeld een wasbeerhondje.

 

5) En, hoe vind je de hoodie zitten?

Heerlijk!

 

Vanaf juni is het werk van Lisette te zien bij Studio Locomoco in Haarlem.
Daarnaast werkt ze aan haar eerste boek.
Meer informatie: lisettedezoete.nl

BVD_hoodie

Share