FAQ

Hoe kan ik zien of het echt bont is?

Doe de bonttest op deze site. Klik hier voor de link naar de bonttest.

Share

Permalink.

Wordt er in Nederland honden- en kattenbont verkocht?

Tot voor kort mocht honden- en kattenbont in Nederland verkocht worden. Bont voor Dieren heeft in 2002 door middel van DNA-onderzoek ontdekt dat hondenbont ook daadwerkelijk in de winkels lag.

Gelukkig geld er sinds 31 december 2008 een verbod op de import van en handel in honden- en kattenbont in Europa. Met het Europese verbod op honden- en kattenbont is een belangrijke afzetmarkt voor dit bont weggevallen. Ook in de Verenigde Staten is er een verbod op honden- en kattenbont.

Share

Permalink.

Er staat nergens in mijn jas of op een label dat het echt bont is, kan het dan toch echt bont zijn?

Ja, helaas is dat heel goed mogelijk. Het is niet verplicht om op het label te vermelden dat er echt bont aan je jas of ander kledingstuk zit. Hierdoor is het ook mogelijk dat er in je jas staat vermeld dat de kraag van nepbont gemaakt is, terwijl hij misschien wel van vossenbont gemaakt is.

Share

Permalink.

Mijn jas met bontkraag was zo goedkoop, dat kan toch nooit echt bont zijn?

Tegenwoordig wordt veel bont voor weinig geld uit landen zoals China geïmporteerd. De kosten van het fokken zijn daar erg laag, voornamelijk omdat dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.

Share

Permalink.

Hoe worden de dieren gedood voor mijn bontkraag?

Dieren worden op verschillende manieren gedood. Ze worden geëlektrocuteerd, geknuppeld, vergast en soms zelfs levend gevild. Ook zijn er dieren die met pijnlijke wildklemmen worden gevangen.

Share

Permalink.

Van konijnenbont wordt het vlees toch gegeten?

Vleeskonijnen worden op jonge leeftijd geslacht wanneer ze net in de rui zijn. Hun vacht is dan niet mooi genoeg om voor een bontje te gebruiken, maar wordt soms wel gebruikt in bijvoorbeeld speelgoed.
Wanneer ze wel een volle vacht hebben is het konijn een stuk ouder waardoor het vlees niet meer lekker is. Soms wordt het vlees van bontkonijnen wel gebruikt, maar de reden dat ze gehouden worden is hun bont, niet hun vlees..

Share

Permalink.

Is het oké om vintage (tweedehands) bont te dragen?

Tsja, voor een vintage jas zijn ook dieren gedood natuurlijk. Verder is het dragen van bont altijd een tweedehands jas, het vachtje behoort immers aan het dier. Het feit dat het dier al gedood is en de jas door iemand anders gekocht is, doet niets af aan het signaal dat je met zo’n jas uitdraagt. Je lijkt ermee te zeggen dat het oké is om bont te dragen, wat natuurlijk niet zo is!

Share

Permalink.

Als ik het bont niet draag is het dier toch voor niets dood gegaan?

Wanneer er minder bont verkocht wordt, zal er minder bont nodig zijn en zullen er daardoor minder dieren van hun vachtje beroofd worden.

Share

Permalink.

Welke delen gebruiken ze van de dieren voor een bontkraag?

De ruggen van dieren wordt gebruikt voor een bontkraag. De rest van het dier is afval en wordt vaak weggegooid. Soms zie je de staarten van vossen nog terug met een haakje eraan om aan je tas te hangen.

Share

Permalink.

Hoeveel dieren gaan dood voor een bontkraag of bontjas?

Dat verschilt per jas en per kraag. Veel kragen van wasbeerhondenbont zijn gemaakt van twee wasbeerhondjes. Op de site van Bont voor Dieren is een overzicht te vinden van het aantal dieren per jas. Klik hier voor het overzicht

Share

Permalink.

Wat is het verschil tussen bont en leer?

Leer is een bijproduct van de vleesindustrie. Naast het leer wordt ook het vlees van bijvoorbeeld een koe gebruikt. Bij bont is dat niet het geval, het vlees is afval en wordt weggegooid. Wie eet er nou een broodje wasbeer of vos?

Share

Permalink.

Bont is een natuurproduct, is dat niet veel milieuvriendelijker dan kunststof?

Aan bont is niet zoveel natuurlijk meer. Dieren worden in kleine kooien gehouden, hun ontlasting is erg slecht voor het milieu. Om te zorgen dat de vachtjes niet wegrotten moeten ze met schadelijke chemicaliën behandeld worden. Hierdoor is bont vervuilender dan nepbont.

Share

Permalink.

In mijn jas staat dat de dieren op een verantwoorde manier gedood zijn, dan is het toch niet erg?

Bont is altijd afkomstig van dieren die enkel voor de mode gedood zijn, een onzinnige reden die nooit verantwoord is. Dieren die voor bont gefokt worden leven in kleine kooien onder erbarmelijke omstandigheden, zelfs in landen zoals Nederland. Dieren die in het wild leven worden met verschrikkelijke klemmen gevangen en en zitten hier vaak dagen in vast voordat ze worden gedood. Bovendien kun je helemaal niet controleren waar het bont aan jouw jas vandaan komt, omdat er geen wettelijke verplichtingen voor labels over bont gelden.

Share

Permalink.

Is het waar dat er ook honden en katten gedood worden voor bont?

Dat klopt, in Azië worden honden en katten gedood voor hun vachtje en veel gebruikt in bijvoorbeeld laarzen. Dit bont mag niet meer naar de Europese Unie geïmporteerd worden. De Nederlandse douane controleert geïmporteerd bont niet standaard dus het is onbekend of er in Nederland niet toch nog honden- en kattenbont verkocht wordt. Bovendien is bont, als het inmiddels in je kraag verwerkt is, moeilijk te herleiden naar de afkomst. Wie zegt welk dier voor welke jas gebruikt is? Soms is het bont geverfd of bewerkt. Ook voor de controlerende instanties zoals de Voedsel- en Warenautoriteit en de douane is dat niet of moeilijk te zien. Door gewoon geen bont te kopen vermijd je dus dat jouw kraag van katten of honden gemaakt is!

Share

Permalink.

Ik heb een jas met bontkraag, wat moet ik nu doen?

Gelukkig zitten bontkragen vaak met knopen of een rits aan de jas vast. Haal hem er af en lever hem in bij Bont voor Dieren! De kraag wordt gebruikt bij het geven van voorlichting. Dankzij de bontkragen kunnen wij mensen laten zien hoe ze echt bont kunnen herkennen. Ook andere bontartikelen zoals bontjassen kunnen we goed gebruiken. Bovendien help je op deze manier mee om bont uit het straatbeeld te krijgen.

Share

Permalink.

Ik wil iets doen tegen de bontindustrie, hoe kan ik helpen?

Op veel manieren kan je iets doen tegen de bontindustrie. De makkelijkste manier is door geen bont te dragen! Op die manier hoeven er geen dieren te lijden voor je kleding en geef je het goede voorbeeld. Daarnaast kan je bij Bont voor Dieren posters tegen de bontkraagjes bestellen en voor je raam hangen, handtekeningen inzamelen of wordt Bontgenoot en steun Bont voor Dieren financieel. Klik hier voor de link

Share

Permalink.

Mijn vriend(in) draagt bont, wat moet ik doen?

Vertel hem of haar dat bont echt niet meer van deze tijd is en laat deze site zien.

Share

Permalink.