Nertsenfokker moet weg wegens stankoverlast

Aan nertsenfokkerij ‘De Bonte Kooi’ in Bunschoten is een einde gekomen. De bontfokker is door de gemeente uitgekocht om stankoverlast voor de wijkbewoners te voorkomen. Alle schuren op het terrein in Bunschoten zijn nu verwijderd. De grond is echter zo verontreinigd dat deze moet worden gesaneerd.
Dat de nertsenhouderij ernstige gevolgen heeft voor het milieu is bekend. Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft toonde eerder al aan dat het intensief fokken van nertsen een grote en bovendien onnodige milieu-impact veroorzaakt op gebieden als klimaatverandering, ozonvervuiling en grondverzuring. De uitstoot van stikstofoxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen in grote mate bij aan de effecten van verzuring en de vorming van fijnstof.

Dit jaar hebben dierenbeschermingsorganisaties Bont voor Dieren, GAIA (Belgiƫ) en het Italiaanse LAV bontproducten en nepbontproducten milieukundig laten vergelijken door onderzoeksbureau CE Delft. Uit de resultaten blijkt dat echt bont minstens driemaal schadelijker is voor het milieu dan nepbont. Voor een groot aantal milieueffecten blijkt dat echt bont zelfs meer dan 10 keer schadelijker is.

Zie ook: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1048841/nertsenfarm-bunschoten-bijna-weg.html

 

Mink32

Share