Verslag presentatie Bont voor Dieren – Arnhem Mode Incubator

Door José de Jong (greenandthecities.nl)

 

Amsterdam de modestad van Nederland? Niet als het aan Gelderland ligt. Arnhem is druk op weg om dé fashion capitol van ons kikkerlandje te worden. Mode-opleiding Artez en de tweejaarlijkse Mode Biënnale Arnhem, M°BA voor intimi, dragen daar zeker hun steentje bij. En hoe erg Arnhem ook als buitenland aanvoelt voor Amsterdammers – voor hen bestaat er niets buiten de stadsgrenzen én boven het IJ – toch bruist het in deze gezellige stad. Kunstenaars vestigen zich in de voormalige Vogelaarwijk Modekwartier en vele gezellige winkeltjes schieten op in de stad op de oevers van de Nederrijn.

 

In de Mode Incubator komen Oost en West, AFW en M°BA, samen. Modestudenten, sympathisanten en bloggers zijn hier gekomen voor een interessante presentatie van Bont voor Dieren. De van oorsprong actievoerende organisatie heeft met haar nieuwe insteek, het gesprek aangaan en alternatieven aandragen, veel succes in de mode-industrie. Sinds dit jaar is bont verboden in Nederland. Tot 2024 hebben alle nertsenfokkerijen, de laatste bontdieren, de tijd om te sluiten. ‘We hadden natuurlijk liever gezien dat dat per direct zou gaan, maar met alleen inkomsten van donateurs kunnen we alle fokkerijen niet een afkoopregeling aanbieden’, legt Nicole van Gemert uit. Als directeur van Bont voor Dieren informeert zij ons over de misstanden in de bont-industrie, en krijgen we een kijkje in hoe groot de lobby van deze branche is. Door de successen van de charitatieve instelling worden bontorganisaties zoals Furlab de actievoerders. Bij een Fur Free Fashion-show werd er gedemonstreerd door bont-voorstanders. Modellen, ingehuurd, bleek later.

 

Zij hebben heel wat om voor te vechten, want nertsenfarms hebben een gemiddelde winst van € 300.000,-. Winst die gemaakt wordt over de ruggen van dieren die een gruwelijk leven hebben. Dieren die zo gek worden van de omstandigheden waarin ze leven dat ze zichzelf verwonden. Dieren die soms levend gevild worden. Bont is daarmee een luxeproduct met een nare nasmaak, want waar leer een bij- of coproduct van de vleesindustrie is, worden deze dieren alleen gefokt voor hun vacht. En het ergste? Veel mensen hebben soms niet eens door dat ze bont dragen! ‘Deze jas was zo goedkoop, dan kan het bont toch niet echt zijn?’

 

Vanaf volgend jaar kan daar gelukkig geen twijfel over bestaan. Dan zal wetgeving ingaan die reguleert dat op labels in jassen staat of er gebruik is gemaakt van dierlijke producten. Dat dit ook dons kan zijn – ook een zeer dieronvriendelijk product omdat de vogels levend geplukt worden! – nemen we maar voor lief. Een eerste stap is daarmee tenminste gezet. De utopie die Zwitserland gecreërd heeft is een volgende stap. Daar moet op labels de wetenschappelijke Latijnse naam, de naam waaronder het dier bekend is, de herkomst (gefokt of bejaagd) en het eventuele houderijsysteem vermeld staan.

 

Gelukkig heeft Bont voor Dieren al veel bereikt. BN’ers melden zichzelf om mee te helpen. Winkelketens staan in de rij om op de bontvrijlijst te komen staan. Amsterdam Fashion Week moedigt ontwerpers aan geen bont te showen. En pro-bont posters met de tekst ‘Ben jij slim genoeg om bont te dragen’, geïnspireerd op de “Het domme bontje”-campagne, worden gezien als scherts van de dierenrechtenorganisatie. ‘Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people.’ Laat dat de realiteit worden.

 

Bont voor Dieren bij Arnhem Mode Incubator

Share